Target
45 364
RON
0 RON

Experiențe De Poveste - activități sociale pentru tinerii din centre de plasament

Asociația De Poveste

Support a Runner Runner Registration

Experiențe De Poveste - activități sociale pentru tinerii din centre de plasament

Asociația De Poveste

Activitățile în afara centrelor de plasament dezvoltă rezidenților cultura generală, abilitățile de comunicare și gândirea critică, facilitând integrarea lor în comunitate. Cu resurse financiare limitate, centrele reușesc doar să asigure condițiile unui trai decent. Studiul SOS Satele Copiilor (2020) subliniază că lipsa investițiilor în activități recreaționale crește riscul de excluziune socială, sărăcie și dependență de asistența socială.
Pentru a preveni aceste probleme, ne propunem să organizăm 10 excursii în județul Sibiu, 6 întâlniri sociale cu jocuri de masă, 3 vizionări de film, o trupă de teatru și un cor. Activitățile vizează atât tinerii din centre de plasament, cât și pe cei din familiile sibiene.

Asociația De Poveste
Asociația De Poveste

Asociația De Poveste este un ONG înființat în anul 2017 cu scopul de a sprijini copiii și tinerii din centrele de plasament din județul Sibiu și de a contribui la integrarea lor în comunitate.
Mijloacele prin care ne îndeplinim scopul sunt prezența voluntarilor în patru centre de plasament și o căsuță de tip familial, cursuri de dezvoltare personală și orientare profesională, activități de conștientizare a situației copiilor și de implicare activă a membrilor comunității, ateliere de art-terapie și psihoterapie.
În ultimii 7 ani am fost prezenți constant în centrele de plasament, lucrând în colaborare cu personalul acestora. Suntem martorii schimbărilor din cadrul centrelor și a felului în care aceste schimbări afectează întreg ecosistemul din ele. Lucrând zilnic cu tinerii instituționalizați am observat nevoile pe care aceștia le au, provocările cu care se confruntă în ceea ce privește integrarea în cadrul școlii și în comunitate.
Am organizat activități de integrare a tinerilor instituționalizați în comunitate, dar și diverse ieșiri și excursii încă de la înființarea asociației. Astfel am acumulat peste 7 ani de experiență în implementarea unor proiecte similare.

Tinerii instituționalizați au nevoie de activități de socializare în afara centrelor de plasament și să cunoască alți tineri cu care să creeze legături. Studiul privind situația tinerilor care părăsesc sistemul de protecție specială în România (SOS Satele Copiilor, 2020) spune că “principalul cost al investițiilor insuficiente în copiii și tinerii care trec prin sistemul de protecție ține de riscul crescut al acestora de a nu-și atinge și realiza potențialul în termeni de capital uman, ceea ce conduce la excluziunea socială a unei părți semnificative din acești tineri, risc de sărăcie, dependență de serviciile de asistență socială, costuri crescute pentru sistemul de sănătate.”
Resursele financiare ale centrelor de plasament sunt limitate și se rezumă la asigurarea unor condiții de trai decente pentru rezidenți, de aceea ne propunem să oferim activitățile necesare pentru o dezvoltare armonioasă a copiilor. Am identificat necesitatea creării unor contexte favorabile în cadrul cărora tinerii instituționalizați să cunoască în siguranță județul Sibiu, să își crească încrederea în ei și în cei din jur și să își descopere pasiuni sau abilități pe care altfel nu ar avea ocazia.
Pe termen scurt și mediu: dezvoltarea abilităților de socializare, a gândirii critice și a cunoștințelor culturale pentru o categorie marginalizată de tineri; creșterea capacității de integrare a acestora în comunitate; creșterea nivelului de înțelegere și empatie de la nivelul comunității cu privire la provocările cu care se confruntă tinerii din centrele de plasament.
Pe termen lung: scăderea numărului de asistați social și creșterea numărului de cetățeni implicați în viața publică a orașului.
1.Organizarea în iulie-sept a 10 excursii, pt minimum 15 participanți/excursie, cu scopul de a cunoaște județul Sibiu
2.Creșterea nivelului de cultură generală și a sentimentului de apartenență pentru cei 150 participanți la excursii
3.Organizarea în iulie-dec a 12 întâlniri cu scopul de a forma un cor, cu minimum 10 participanți/întâlnire
4.Dezvoltarea comunicării și a limbajului, a abilității de colaborare și capacității de învățare pentru 10 tineri din cor
5.Organizarea în iulie-dec a 12 întâlniri cu jocuri teatrale, cu minimum 10 participanți/întâlnire
6.Încurajarea demersurilor creative, a exprimării non-violente a emoțiilor pentru 10 tineri, participanți la jocurile teatrale
7.Organizarea în iulie-dec a 3 proiecții de film, cu minimum 100 participanți/proiecție
8.Formularea articulată, critică, urmând o succesiune logică a ideilor despre lume, în acord cu propriile emoții pentru cei 300 de participanți la proiecțiile de film
9.Organizarea în iulie-dec a 6 întâlniri cu jocuri de masă, pentru minimum 15 participanți/întâlnire
10.Dezvoltarea abilităților de socializare, a atenției, memoriei și creșterea încrederii în sine pt cei 90 de participanți la întâlnirile de socializare
Not found Icon

No results found

Not found Icon

No results found

  • Target group: Grupul țintă e reprezentat de copii și tineri cu vârste între 11 și 18 ani din centre de plasament și comunitatea sibiană.
    Tinerii din centrele de plasament sunt în continuare o categorie marginalizată, care la ieșirea din sistem își găsesc foarte greu locul în comunitate, motiv pentru care e importantă crearea de contexte sigure în care să cunoască mai bine atât județul în care trăiesc, cât și alți membri ai comunității, de vârste similare.
    Un beneficiar direct poate fi participant la mai multe activități din proiect, de aceea numărul de participanți e mai mare decât numărul de beneficiari. De exemplu, un tânăr poate merge la film, în excursie, dar să facă parte și din cor, astfel fiind participant în 3 activități.
  • Aged 11-14: 40
  • Aged 15-18: 40
  • Total direct beneficiary: 80
  • Indirect Beneficiaries: Beneficiarii indirecți ai proiectului sunt părinții tinerilor din comunitate (minimum 20 persoane) și personalul centrelor de plasament (minimum 10 persoane).